Організація харчування
Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров`язберегаючого середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.
Недостатня кількість поживних речовин в дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Питання організації шкільного харчування останніми роками викликають підвищену зацікавленість.
Основу передбачуваних підходів складає впровадження нових схем харчування школярів і використання сучасного високоякісного устаткування, що дозволяє при мінімальних витратах забезпечити харчування школярів на рівні вимог сьогоднішнього дня.
Тому адміністрація школи сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров'я дітей і підлітків. Особливо зараз гостро встало питання про організацію раціонального шкільного харчування. Харчування має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять в школі, то і повноцінно харчуватися вони повинні тут.
Шкільна їдальня працює щодня з 08.00 до 16.00.
Персонал забезпечує гаряче безкоштовне дієтичне харчування здобувачів освіти, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, та безкоштовне пільгове харчування, відповідно до ст. 19 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».
Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією школи та медперсоналом.
У нашій їдальні виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до організації харчування дітей, що навчаються в школі. Перед входом в приміщення їдальні для миття рук організовано спеціальне місце, обладнане рукомийниками.У меню школярів систематично включаються страви з м'яса, риби, молочні продукти.
Протягом навчального дня тривалістю 5-6 годин учень витрачає близько 600 ккал, тобто більше чверті енерговитрат на добу. Тому для забезпечення фізичного розвитку учнів, збереження їхнього здоров’я та підвищення працездатності дуже важливо дотримуватись відповідних норм харчування.
Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах
Вікова група | Стать | Енергія | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
ккал | загальна кількість | тваринні | ||||
6 років (учні) | хлопчики та дівчатка | 1800 | 60 | 43 | 58 | 260 |
7-10 років | хлопчики та дівчатка | 2100 | 72 | 51 | 70 | 295 |
11-13 років | хлопчики | 2400 | 84 | 62 | 84 | 327 |
11-13 років | дівчатка | 2300 | 78 | 55 | 76 | 326 |
14-17 років | юнаки | 2700 | 93 | 68 | 92 | 375 |
14-17 років | дівчата | 2400 | 83 | 59 | 81 | 334 |
Добова потреба у мінеральних речовинах
Вікова група | Мінеральні речовини | ||||||||
Кальцій (мг) | Фосфор (мг) | Магній (мг) | Залізо (мг) | Цинк (мг) | Йод (мкг) | Селен (мкг) | Фтор (мкг) | Мідь (мг) | |
6 років (учні) | 800 | 800 | 150 | 12 | 10 | 100 | 30 | 2,0 | 1,5 |
7-10 років | 1000 | 1000 | 170 | 12 | 10 | 120 | 30 | 2,5 | 1,5 |
11-13 років (хлопчики) | 1200 | 1200 | 280 | 12 | 15 | 150 | 40 | 2,5 | 2,0 |
11-13 років (дівчатка) | 1200 | 1200 | 270 | 15 | 12 | 150 | 45 | 2,5 | 1,5 |
14-17 років (юнаки) | 1200 | 1200 | 400 | 12 | 15 | 150 | 50 | 2,5 | 2,5 |
14-17 років (дівчата) | 1200 | 1200 | 300 | 18 | 13 | 150 | 50 | 2,5 | 2,0 |
Добова потреба у вітамінах
Вікова група | А (мкг РЕ) | Біотин (мкг) | Пантотенова кислота (мг) | Д (мкг) | Е (мг ТЕ) | К (мкг) | С (мг) | В1 (тіамін, мг) | В2 (рибо-флавін, мг) | РР (мг НЕ) | В6 (мг) | В12 (мкг) | Фолат (мкг) |
6 років (школярі) | 500 | 15 | 3 | 10 | 8 | 25 | 55 | 0,9 | 1,1 | 13 | 1,1 | 1,2 | 200 |
7-10 років | 500 | 20 | 3 | 5 | 10 | 30 | 60 | 1,0 | 1,2 | 15 | 1,2 | 1,4 | 200 |
11-13 років (хлопчики) | 600 | 25 | 4 | 5 | 13 | 45 | 75 | 1,3 | 1,5 | 17 | 1,5 | 2,0 | 300 |
11-13 років (дівчатка) | 600 | 25 | 4 | 5 | 10 | 45 | 70 | 1,1 | 1,3 | 15 | 1,3 | 2,0 | 300 |
14-17 років юнаки | 600 | 40 | 4 | 5 | 15 | 65 | 80 | 1,5 | 1,8 | 20 | 1,8 | 2,0 | 400 |
14-17 років дівчата | 600 | 40 | 4 | 5 | 13 | 55 | 75 | 1,2 | 1,5 |
ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ
Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою.
Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:· акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
· стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
· упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
· мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
· використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
· стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
Докладніше:перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.
ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:
1. Привчайте дітей до різних смаківЩоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора. Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
3. Встановіть регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання. Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.
5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води. Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.
Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:
· діти від 1-4 років від 2-4 склянок
· діти 4-8 років: 5 склянок
· діти 9 -13 років: 7-8 склянок
· 14 і більше: від 8 до 11 склянок.
Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу.
7. Будьте прикладом для своїх дітей. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.
Коментарi